Jump to content


Photo

Wat's the best software to make psytrance?


  • Please log in to reply
158 replies to this topic

#1 CutoffKnob

CutoffKnob

    Newcommer

  • Members
  • 6 posts
  • Joined: 25-July 05

Posted 25 July 2005 - 10:02 AM

Hi,
this is my 1st post. I've been using Fruity Loops for a while but i'm having some difficulties. It seems that the only sounds that i can cut off are the TS404 sounds. How do you cut off other sounds?

I've tried to make some songs the best as I could. I will post them some time later. I've also tried a demo of Reason2. Its very impressive and complicated, compared to Fruity Loops. I could not use it...too complicated!

When i use 'cut off' effect on a TS404 sound in Fruity Loops, it doesnt sound too good, it sounds limited. Is that because Fruity Loops is not a professional tool? I'd like to know which software i can use that does a good cuf off like Cosmosis does!

Thanks.

#2 Stuff

Stuff

    Awaken

  • Members
  • PipPip
  • 162 posts
  • Joined: 07-January 04
  • Location:Sweden

Posted 25 July 2005 - 10:45 AM

There is no 'best software' to create psytrance :ph34r:

#3 Ov3rdos3

Ov3rdos3

    Throbbing Member.

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 17,513 posts
  • Joined: 21-August 04
  • Gender:Male
  • Location:Brisbane

Posted 25 July 2005 - 10:51 AM

E jay. Dance edition.

#4 sundrop

sundrop

    Awaken

  • Members
  • PipPip
  • 183 posts
  • Joined: 16-March 05

Posted 25 July 2005 - 11:10 AM

Hi,
this is my 1st post. I've been using Fruity Loops for a while but i'm having some difficulties. It seems that the only sounds that i can cut off are the TS404 sounds. How do you cut off other sounds?

I've tried to make some songs the best as I could. I will post them some time later. I've also tried a demo of Reason2. Its very impressive and complicated, compared to Fruity Loops. I could not use it...too complicated!

When i use 'cut off' effect on a TS404 sound in Fruity Loops, it doesnt sound too good, it sounds limited. Is that because Fruity Loops is not a professional tool? I'd like to know which software i can use that does a good cuf off like Cosmosis does! ( Am I exagerating? ) !
Thanks.

View Post


im not sure what you mean by "cutoff"?? what does it do. i cant stand Fruity interface, and I abandonded it once i tried reason, but i must admit FL sounds great.

you wont find the "clean" psy sound from reason, but nevertheless reason is still a great tool.

if you want to sound like cosmosis, i highly recommend you try Albino 2, a plug in that works with FL. they use that alot!

cheers
dave

#5 CutoffKnob

CutoffKnob

    Newcommer

  • Members
  • 6 posts
  • Joined: 25-July 05

Posted 25 July 2005 - 11:11 AM

What i meant by best, is a software that allows me to make good effects like Cosmosis does. Btw, i'm a beginner.

sundrop, 'cut off' is the effect that 'tweaks' a sound like its been squeezed and streched. I don't know how to explain it!

#6 sundrop

sundrop

    Awaken

  • Members
  • PipPip
  • 183 posts
  • Joined: 16-March 05

Posted 25 July 2005 - 11:37 AM

What i meant by best, is a software that allows me to make good effects like Cosmosis does. Btw, i'm a beginner.

sundrop, 'cut off' is the effect that 'tweaks' a sound like its been squeezed and streched. I don't know how to explain it!

View Post


i dont know what cosmosis uses for sequencer but:
they might use Logic on Mac or Cubase on Windows
i'd wager that most of the top acts use Logic on Mac.
cosmosis also use hardware. Virus C and Nord Lead.
of course for us who cannot afford this nice equipment,
dont worry about it, make music anyway !!
even if the sounds arent clean and pro,
it is more rewarding to hear a finished song you made,
than to hear nothing at all.

i use Cubase + Reason, and i highly recommend this combination. its quite tough to use but you will get great results. i am sitting here after starting 1 year ago to make music. i made my first song with Fruity. then about 40 songs with Reason. now i have 5 songs finished with cubase. :) i have no success with publishing music , but then again i never tried it. hehe it is only a hobby for me today.

i still dont understand cutoff. maybe thats part of filter? but if you try Albino you just might find it is called something different. perhaps its the LFO?? i dunno. i just recommend you try Albino. heheh visit Cosmosis web site for more info!

#7 CutoffKnob

CutoffKnob

    Newcommer

  • Members
  • 6 posts
  • Joined: 25-July 05

Posted 25 July 2005 - 11:49 AM

sundrop, thanks for ur helpz. I've read somewhere that His Holyness Bilbo Bagginz
uses Cubase, Albino 2 and some other stuffs. Here is a picture of Albino 2. You will find the cut off knob on it :

http://www.plugorama...p?productid=289

I have some good tunes I've made with Fruity Loops. I want to assemble them into a single track with the quality of sound the professionals make. I've made 2 or 3 complete tracks too. My real problem is that I cant obtain the sounds and effects I want with Fruity Loops.

#8 traveller

traveller

    stubbern idiot

  • Mad old ones
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 19,692 posts
  • Joined: 11-September 01
  • Gender:Male
  • Location:emoland
  • Interests:☠ ☠ ☠

Posted 25 July 2005 - 12:04 PM

E jay. Dance edition.

View Post


i agree B)

#9 ajay_spunky

ajay_spunky

    Enlightened Ape

  • Members
  • Pip
  • 31 posts
  • Joined: 11-March 05

Posted 25 July 2005 - 03:55 PM

hi
i am using fl studio too
it is one of the best softwares
some people say get reason and u can make trance
well its not the software
but tye person using it
may be we have to know fl studio better
when u use cutoff on ts404, i think it sounds more cool,try using it with some delay and the see the wonders :)

#10 Cybernetika

Cybernetika

    Impossible Vortex

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,033 posts
  • Joined: 04-February 05
  • Gender:Male
  • Location:Cologne, Germany

Posted 25 July 2005 - 07:10 PM

I think you should get better VSTplugins that you can use in Fruity. ReFX Vanguard for example sounds simply a lot better than the fruity integrated synthesizers.

#11 Priest of Cubensis

Priest of Cubensis

    Newcommer

  • Members
  • 4 posts
  • Joined: 17-March 05

Posted 26 July 2005 - 03:09 AM

Cosmosis has a really informative music production section on his website. He also has a collection of his Albino 2 patches available for download which include a bunch of crunchy squeaks and tweaks.

http://www.cosmosis....&id=3&Itemid=40

#12 CutoffKnob

CutoffKnob

    Newcommer

  • Members
  • 6 posts
  • Joined: 25-July 05

Posted 26 July 2005 - 07:35 AM

How can I use Albino with Fruity Loops? I have to buy the Albino2 Hardware?

#13 thebadtrip

thebadtrip

    Visually distorted

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 858 posts
  • Joined: 30-May 05
  • Location:Rio de Janeiro, Brazil
  • Interests:Making people believe THIS is fucking great.<br />THIS = living ;)

Posted 26 July 2005 - 03:50 PM

How can I use Albino with Fruity Loops? I have to buy the Albino2 Hardware?

View Post


Albino is a VST as far as I am concerned. Just a plug-in for softwares that support VST (Cubase, Logic. REASON doesn't, right?)

So.. you should consider spending some cash on buying software perhaps.

:lol:

#14 Aeros

Aeros

    Impossible Vortex

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,503 posts
  • Joined: 04-September 04
  • Gender:Male
  • Location:Los Angeles

Posted 26 July 2005 - 08:26 PM

There is no "best software", theres only the software that you're best at using. FL isn't considered top quality by most people and it probably isn't compared to other things - or it could be that FL has just never been used in a quality way. For one, FL is very quick and easy to sequence with so that gives it an advantage, also it supports VSTi's - meaning you can load up and use other synths in it such as Albino, Fm7, Absynth, Pro 53 or many many many others. Reason cannot do this, and actually you can rewire Reason to act as a VST plugin into FL - so you can combine both programs (though its tricky to use and its actually is better to rewire Reason with Cubase if you know that program, I unfortunately don't.)

As for your cutoff troubles, you can cutoff anything in FL, look at the knob under the ins (instrument) tab for a channel, it says cutoff and the one next to it says resonance. Additionally you can also attatch a lowpass filter to any FX channel (adn thus any sound or synth) and knob it from there.

#15 Asteroid

Asteroid

    Small doses

  • Members
  • Pip
  • 61 posts
  • Joined: 29-July 05

Posted 02 August 2005 - 02:23 PM

I advices u that rather than trying somany softwares master the fruity loops i have tried reason as wellas fl .i have made lots of hard core rave songs in that .its faster ,easier and interesting to make with fl than reason. dont go for any hardware.fl studio is more than enough.reason is good for soft trance. 4 psy trane u better go for fl. its the best

#16 dj mylo

dj mylo

    Impossible Vortex

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,867 posts
  • Joined: 24-January 05
  • Gender:Male
  • Location:Cape Town, living in Berlin

Posted 02 August 2005 - 02:28 PM

don't waste any more time with Fruitypoops!

Get onto Cubase or Logic immediately!

#17 Aeros

Aeros

    Impossible Vortex

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,503 posts
  • Joined: 04-September 04
  • Gender:Male
  • Location:Los Angeles

Posted 03 August 2005 - 04:21 AM

Try them all, see what you're most comfortable with :) After learning the ropes in FL and the basics of composition it'll be a good idea to start learning to use Reason or Cubase. It'll be slow and difficult but after a year or two of hard work you'll be a master at the game (or atleast the programs) - but whatever program you use there is no magic button or knob that'll make your stuff sound good - for that you need to do alot of hardwork.

#18 Shaft

Shaft

    Improbable Vortex

  • Wise old ones
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,276 posts
  • Joined: 03-April 05
  • Gender:Male
  • Location:Leeds, England

Posted 03 August 2005 - 01:15 PM

E jay. Dance edition.

View Post


I prefer the rave edition. :)

#19 Xochi

Xochi

    Visually distorted

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 832 posts
  • Joined: 06-July 05
  • Gender:Male
  • Location:Manchester
  • Interests:Reading, Photography,Walking across country,Tattoo's work,Art,Music lots and lots of music

Posted 03 August 2005 - 02:43 PM

E jay. Dance edition.

View Post



yeh my little 10 year old cousin uses E.jay hes making tracks left right and centre B)


I recomend using Logic Pro 7, I used to use reason...but after playing with logic, it jst wips out reason, .........Logic is the way togo!!!! but ya need a apple :)


shaft!!! I have a *caught* extra copy of Logic Pro 7 if want it dude?

#20 Shaft

Shaft

    Improbable Vortex

  • Wise old ones
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,276 posts
  • Joined: 03-April 05
  • Gender:Male
  • Location:Leeds, England

Posted 03 August 2005 - 09:58 PM

shaft!!! I have a *caught* extra copy of Logic Pro 7 if want it dude?

View Post


Really? With XSKey and everything?




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users